Delimitari contextuale - Cristian Ruţă-Fulger

[...] Interesat initial, ca urmare a formarii sale academice, de un gen de cartografiere a suprafetelor, de stapanirea raporturilor cromatice generale- modul sau de lucru, prospectarile intreprinse evolueaza treptat inspre zona libera a picturalitatii. In unele dintre lucrarile sale, aderenta programatica la strategia si limbajul reprezentarilor abstracte se nuanteaza treptat, straturile profunde ale continutului imaginii concurand rigorismul geometric al iluziei perspectivice. Vitalismul prudent al explorarilor unor structuri dinamice salveaza prin sinceritate si inaltul impact al expresivitatii cromatice- dovada a unei incontestabile inzestrari native- autenticitatea comunicarii. Notatii alerte deschid dimensiuni spatiale/ temporale alternative, conform unor perceptii intuitive. Intelectualizarea accentelor sale emotionale subscrise neo-expresionismului abstract aduce in plan secund o serie de sugestii aluzive, de finete, la lumea formelor naturale, a materialitatii proprii structurilor anorganice sau organice. [...]
Fragment din articolul semnat Livius George Ilea si intitulat Delimitari contextuale - Cristian Ruta-Fulger, aparut in revista de cultura Tribuna, numarul 108, din 1-15 martie 2007, Cluj-Napoca.

[...] Ruță-Fulger trăiește în lumea pictată de el. În lumea fabulei și a abstracției. De ce a abstracției? De aceea că așa îi este mai ușor să transmită ceea ce vede și ceea ce gândește, fără să se expună reproșurilor iscodirii și deformării realității.
El nu observă lumea ci o interpretează. Și poate de aceea ne place, fiindcă nu ne cere nici o mărturisire, nici o poziționare față de anumite probleme. La el nu apar dileme. Lumea este colorată, bine compusă, ca în povestea despre regele Macius Întâi. Basmele de obicei se sfârșesc cu bine, de aceea ne plac.
Fiecare dintre noi și-ar dori un basm doar pentru el, mergând până la dorința de a trăi în acesta pentru totdeauna. Poate că de data asta vom reuși să intrăm în el și să dansăm liber și colorat.
Marian Gołogórski, aprilie 2010, Cracovia

Fiecare călătorie poate fi un drum al descoperirii de sine legată și de puterea noului de a stimula creativ. O întâlnire cu un mediu nou sau cu un alt tip de manifestări artistice poate produce ulterior efecte  roditoare. Rămân impresionat de sufletul pe care îl are orașul. De aerul, de atmosfera pe care ţi-o transmite. Sunt legat de centrul orașului, m-a atras mereu amestecul de nou și vechi, de medieval și contemporan, care dă sufletul cetăţii. Recreez în unele lucrări de-ale mele arhitecturi imaginare care uneori pleacă de la contactul cu arhitectura reală. De asemenea mă stimulează spaţiile ample, largi, ale naturii, chiar dacă impresiile lăsate de acestea le valorific ulterior în mod abstract, din subiect rămânând doar o emoţie, o impresie trezită de jocul culorii și al luminii, imaginea reală servind doar ca pretext pentru un joc liber al compoziţiei și al imaginaţiei. Fiind nativ oarecum legat de sud, și crezînd că culoarea s-a născut acolo, am rămas totuși surprins și impresionat în același timp de jocurile luminii și ale culorii din zona nordică a continentului.  Schimbînd locul de creaţie, trăind într-un mediu diferit, percepţia se schimbă, concepţia artistică evoluează fiindcă nu rămânem mereu aceiași.
Cristian Ruţă-Fulger, din catalogul expozitiei grupului KRoma la Centrul de Cultura din Nowa Huta, februarie 2014, Cracovia

Copyright Cristian Ruţă-Fulger 2010-2016 dederuta@yahoo.com